Gezondheid en zorg

Veilig drinkwater maken

Water uit de kraan is in vrijwel alle landen buiten West Europa verontreinigd. Het kan ziekmakende bacteriën, parasieten en virussen bevatten.

Bacteriën en virussen kunnen een behoorlijke diarree veroorzaken. Over het algemeen treedt er bij een langer verblijf in een land wel gewenning aan het drinkwater op. Reizigers zijn echter te kort in een bepaald gebied en voor hen is alleen gekocht water in een afgesloten fles of gedesinfecteerd water veilig.

Veilige dranken

  • Thee is van gekookt water en dus veilig. Doe er geen ongekookte melk of een ijsklontje in.
  • Frisdranken en mineraalwater gekocht in een fles met een afgesloten dop zijn veilig. Laat het flesje altijd open maken als je erbij bent. Geen ijsklontjes toevoegen, anders is je voorzichtigheid voor niets geweest.
  • Onveilig water wat je zelf geschikt maakt is voor consumptie is veilig.

Water veilig maken voor consumptie

Gebruik gewoon kraanwater of oppervlaktewater, dat zover mogelijk van de bewoonde wereld vandaan is verzameld. Let op vuilstort, fabrieken (gifstoffen) en vee (poep). Ziet het water er erg vies uit, laat het dan eerst door een (zak)doek lopen om de grofste vervuiling te verwijderen.

Dit water kun je als volgt geschikt maken voor consumptie:

Door het te koken doodt je alle gevaarlijke micro-organismen.

Onder de 4000 meter is minimaal 1 minuut koken voldoende, boven de 4000 meter minimaal 2 minuten. Als je nog ruimte in de bagage hebt kun je een elektrische dompelaar in combinatie met een wereldstekker meenemen. Zo kun je zelf veilig thee en koffie zetten in je hotelkamer.

Door het toevoegen van een desinfecterende vloeistof.

Dit zijn Jodium of chloor. Neem het mee vanuit Nederland. Ze zitten verpakt in druppelflesjes met de gebruiksaanwijzing erop. Trek je rond dan is het handig om zon flesje voor onvoorziene situaties bij je te hebben (de boot of bus blijkt er veel langer over te doen en de flessen veilig water raken op). Chloor doodt wel virussen en bacteriën, maar geen parasieten. Dat doet Jodium wel. Jodium mag niet gebruikt worden door zwangeren en mensen met een schildklieraandoening.

  • Jodium
    Gebruik een 2% jodium oplossing. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek. Betadine-jodium is niet geschikt, die is alleen voor wondontsmetting. Voeg 8 druppels (0,4 ml) jodiumoplossing toe aan 1 liter te desinfecteren water. Wacht 10 minuten alvorens het te drinken. Bij koud water (5° C of minder) of zichtbaar vervuild water moet je 2 maal zoveel jodium gebruiken. Ook kun je kant-en-klare jodiumkristallen bij sommige buitensportzaken kopen.
  • Chloor
    Het is in druppelflesjes en in tabletvorm verkrijgbaar bij de drogist, apotheek of buitensportzaken. Kijk bij het kopen op de verpakking of het nog lang genoeg houdbaar is. Volg de doseringsaanwijzingen op de verpakking.

Door het water te filteren.
Microfilters zijn zo fijn dat ze bacteriën en parasieten wegvangen. Virussen worden niet tegengehouden. Ze kunnen gecombineerd worden met jodium of chloor om de virussen te doden. Ze wegen wel zon 750 gram. Buitensportzaken verkopen ze. Bij wandelvakanties in de bergen zijn ze handig.