Gezondheid en zorg

Geslachtsziekten

Geslachtsziekten worden ook wel SOA's genoemd (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen). Het blijkt dat reizigers een groter risico lopen besmet te raken met met een geslachtsziekte dan de thuisblijvers. Risicovolle geslachtsziekten die in niet westerse landen voorkomen zijn onder andere HIV en Hepatitis B.

Preventie

Condoomgebruik voorkomt besmetting met een SOA. Neem daarom goede condooms mee uit Nederland en gebruik ze.

De anticonceptiepil voorkomt alleen zwangerschap, geen geslachtsziekten. 

Overdracht via sex en bloed

Sommige geslachtsziekten wordt overgedragen door direct bloed-bloedcontact.

Hepatitis B en HIV zijn de belangrijkste. Voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de kans op overdracht van deze ziekten zo klein mogelijk te maken zijn:

  • gebruik een condoom.
  • verleen eerste hulp met handschoenen of een plastic zakje om je handen.
  • laat geen tatoeages of piercings zetten (besmet instrumentarium).
  • ga bij lichamelijke problemen liefst naar een betrouwbaar ziekenhuis. Je kunt daarvoor de alarmcentrale van je reisverzekering bellen. Die kunnen advies geven over een geschikt ziekenhuis in de buurt.
  • neem eventueel zelf naalden en spuiten mee op reis als je erg ver van de bewoonde wereld gaat reizen. Overleg het met je vaccinatiecentrum.
 

Risicogroepen onderweg

Geslachtsziekten komen over de hele wereld voor. Prostituees zijn in sommige landen nog al eens besmet met HIV of Hepatitis B. Door gedwongen prostitutie en armoede zijn de vrouwen niet in staat zich afdoende tegen geslachtsziekten te beschermen. Condooms zijn vaak niet te krijgen als je ze nodig hebt of de kwaliteit is dubieus. Neem ze daarom mee uit Nederland, ook al denk je ze niet nodig te hebben. 

Vrouwen die naar Gambia (of elders) gaan voor een sekspartner moeten er vanuit gaan de de betreffende man ondanks medische papieren die hij laat zien een besmettelijke ziekte kan hebben. Gebruik dus altijd een meegebracht condoom.

Over condooms

Gebruik altijd condooms bij nieuwe sekscontacten, ook met medereizig(st)ers.

Er zijn een paar punten nog van belang:

  • Bewaar een condoom niet in je portemonnee of bij een sleutelbos. Ze kunnen daar beschadigen.
  • Let op de houdbaarheidsdatum
  • Een glijmiddel op oliebasis kan het condoom aantasten. Gebruik een glijmiddel op waterbasis
  • Gebruik een condoom maar 1 maal
  • Gebruik nooit 2 condooms over elkaar

SOA's laten behandelen

Er zijn veel verschillende soorten geslachtsziekten, bijvoorbeeld Hepatitis B, herpes, genitale wratten, HIV, chlamydia, gonorroe (druiper) en syfilis (Lues).

De meeste geslachtsziekten zijn goed te behandelen. Als je een geslachtsziekte hebt ben je altijd besmettelijk. Heb je klachten of vermoed je een SOA te hebben, laat je dan controleren. Een geslachtsziekte gaat niet vanzelf over. 

Ga naar een arts of ziekenhuis ter plaatse. Bij terugkomst in Nederland kun je bij de huisarts of een soa kliniek (GGD) terecht voor een soa onderzoek. 

Meer informatie:

Voor meer informatie verwijzen we je door naar de volgende websites: