Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Het muskietennet

Het (geïmpregneerde) muskietennet is bij het reizen naar een tropisch land het belangrijkste wat je mee kunt nemen, maar ook in delen van Noorwegen, Schotland en Alaska kan een klamboe veel ongemak voorkomen.  

Grootte van de gaatjes

Er zijn speciale klamboes voor de noordelijke gebieden (Scandinavië, Schotland, Alaska of Siberië) waar je veel overlast hebt van zeer kleine stekende mugjes. Deze klamboes hebben kleinere gaatjes dan de tropen klamboes. Geïmpregneerde klamboes hebben hetzelfde effect als een klamboe met erg kleine gaatjes omdat ze veel insectensoorten ook afstoten. Deze netten zijn bewerkt met de chemische stof "permetrine".

  • Let dus op de dichtheid van de gaatjes (Mesh). In Nederland is een "mesh"van 150 voldoende maar voor de tropen wordt 196 aangeraden en voor Noordelijke gebieden nog meer.
  • Een zorgvuldig gebruik van een goede geïmpregneerde klamboe in de tropen kan de kans op malaria met meer dan 80% verkleinen.    

Bevestigen van het muskietennet

Neem een rolletje visdraad of dun touw mee en punaises (met plastic kop) of kleine spijkertjes. Hiermee kun je de klamboe altijd bevestigen. Hameren kan desnoods met een steen. Heb je een klamboe met een "éénpunts" ophanging", dan kun je een touw boven je bed spannen en de klamboe daaraan ophangen.

Heb je een rechthoekige klamboe, maak dan aan de vier uiteinden touwtjes vast. Deze moet je ergens in de kamer bevestigen. Dit is iets meer werk, maar de klamboe hangt beter en wijder dan bij een éénpunts ophanging. Er zijn altijd wel ophangpunten te vinden (een raam of deurkozijn, het houten plafond, een spijker of zelfs het aanwezige hoge hoofdeinde van het bed). Hang eerst het net zo handig mogelijk op en schuif daarna het bed er onder.

Let goed op dat de zijkanten van de klamboe niet te dicht bij je lichaam hangen. Als je er 's nachts tegenaan rolt, kan de mug van buiten af nog steken. Dit is nauwelijks het geval bij geïmpregneerde netten. De klamboe hangt soms niet helemaal tot op de grond zodat de muggen vanaf de onderkant gewoon naar binnen kunnen vliegen. Veiliger is het daarom om de onderrand van het net onder je matras of beddengoed te stoppen. Dit beschermd ook beter tegen beesten die vanuit de matras omhoog willen kruipen.

Reis je samen, dan kun je overwegen een één en een tweepersoons net mee te nemen. Soms zijn er namelijk alleen stapelbedden. Een tweepersoons net is met een touwtje door 2 bevestigingspunten zo tot een éénpersoons net te maken. Heb je een tweepersoons bed dan kun je tegen bijters in je matras het extra éénpersoons net onder je laken leggen.

Impregneren

Het impregneren van een klamboe met een chemische stof tegen insecten biedt een betere bescherming tegen muggen en andere insecten zoals zandvliegjes, knutjes, midges, wantsen en teken. Ook als je tegen het net aan zou liggen, is de kans erg klein dat je gestoken wordt. Klamboes worden geïmpregneerd met de stof permetrine. Geïmpregneerde klamboes zijn onschadelijk voor mensen. Je zou een hele klamboe kunnen opeten zonder schadelijke gevolgen (tenminste van de permetrine). Permetrine is in Nederland moeilijk verkrijgbaar, in het buitenland is het vaak wel te koop.

Een geïmpregneerd net moet om de zoveel tijd opnieuw behandeld worden. De permetrine is afbreekbaar waardoor het uiteindelijk zijn werking verliest. Wanneer je de klamboe elke dag zou gebruiken dan werkt de permetrine zes maanden. Wanneer je de klamboe in een verpakking donker zou opbergen, blijft de permetrine nog 5 jaar voldoende werken. Zonlicht vermindert de werkingsduur evenals het wassen van de klamboe.
De meeste goedkope klamboes bestaan uit een (nylon) draadje waar de permetrine niet of nauwelijks aan hecht! Ze zijn niet geschikt voor een tropenreis en ook nog eens benauwd om in te liggen.

Hoe impregneer je een muskietennet?

Een eenpersoons klamboe:

  • katoenen net: gebruik 2 gram permetrine in 300 ml water
  • synthetisch net: gebruik 2 gram permetrine in 150 ml water

Een tweepersoons klamboe

  • katoenen net: gebruik 3 gram permetrine in 450 ml water
  • synthetisch net: gebruik 3 gram permetrine in 225 ml water.

Het muskietennet wordt ondergedompeld in de permetrine oplossing, bijvoorbeeld in een emmer of plastic vuilniszak. Zorg dat de oplossing het hele net doordrenkt. Laat de klamboe liggend drogen op een plastic zeil. Dit verhoogt de opgenomen hoeveelheid permetrine. Niet ophangen want dan wordt de permetrine ongelijkmatig verdeeld (de concentratie wordt dan onderaan het net hoger). Permetrine is chemisch afval en mag niet in het riool verdwijnen.