Gezondheid en zorg

Medicijnen mee op reis

Neem ruim voldoende medicijnen mee op reis. Bij de apotheek kun je een medicijnenpaspoort krijgen. Zet die ook ergens online, zodat je hem kunt downloaden. Dat is handig als je meerdere medicijnen gebruikt en je een dokter nodig hebt of de bagage zoek raakt. Verdeel de medicijnen op 2 plekken en stop ze in de handbagage bij vliegreizen. Controleer of je een medische verklaring van een arts nodig hebt voor de medicijnen die je gebruikt.

Wanneer je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, is een medische verklaring van een behandelend arts noodzakelijk. Zonder deze verklaring kunnen er problemen bij een grens of vliegveld ontstaan.

De belangrijkste medicijnen waarvoor dit geldt, zijn de medicijnen bij ADHD zoals Methylfenidaat (Ritalin, Concerta, Medikinet) en de slaap en kalmeringsmedicijnen zoals Temazepam (Normison) en Oxazepam (Seresta). Verder medicinale cannabis en de tegenwoordig veel gebruikte sterke pijnstillers als morfine, oxycodon, MS contin en fentanyl. Een complete lijst van deze medicijnen staat op de overheidswebsite (hetcak.nl)

Voor de Schengenlanden is een Schengenverklaring nodig. Voor de overige landen is een Engelstalige verklaring nodig. Nadat de arts die het medicijn voorschrijft de verklaring heeft ingevuld moet deze worden gelegaliseerd door het CAK. Voor de precieze gang van zake raadpleeg de overheidswebsite over dit onderwerp. De hele procedure kan weken duren dus wees er op tijd bij.