Gezondheid en zorg

Teken

Teken komen overal ter wereld voor. Ze kunnen verschillende ziekten overdragen. In ons land is de ziekte van Lyme het meest bekend. Lyme komt ook in de rest van de wereld voor. In midden en oost Europa is er ook een andere ziekte die overgebracht wordt door teken: Teken encefalitis, een hersenontsteking. in Azië is een soortgelijke ziekte nog gevaarlijker. Ook in de rest van de wereld dragen teken verschillende ziekten over (oa in het binnenland van Turkije). Alleen tegen de teken encefalitis is een vaccinatie mogelijk. Proberen tekenbeten te voorkomen blijft dus belangrijk.  In tegenstelling tot besmetting met de ziekte van Lyme worden andere "tekenziekten" snel na het bijten van de teek overgedragen. Controleer dus na een wandeling gelijk of je teken hebt.

Teken encefalitis (FSME en RSSE)

Met FSME besmette teken komen voor in Centraal Europese landen, zoals Oostenrijk en zuidelijk Duitsland en het oostelijk deel van Frankrijk en in de Balkan. In Noordoost Europa gaat het om het zuidelijk deel van Noorwegen, Zweden en Finland, de Baltische landen, Polen, Wit-Rusland de Oekraïne en Rusland. In Nederland komt het virus dus (nog) niet voor. 

De gevaarlijke Russische variant (RSSE) komt voor in Aziatisch deel van Rusland, Kazakstan, Mongolië en het noorden van China en Japan.

Bescherming tegen teken.

  • Blijf in de natuur zoveel mogelijk op de paden.
  • Draag dichte schoenen en goed sluitende kleding: lange mouwen, broekspijpen in de sokken en zet een pet op.
  • Smeer de onbedekte huid in met DEET (zie hiervoor de folder"insectenwerende middelen").
  • Kampeer niet aan de bosrand of langs een struikachtige of bosachtige omzoming om een camping.
  • Controleer het lichaam regelmatig op teken. Dit kan na elke wandeling en op het eind van de dag. 
  • Teken kunnen heel klein zijn, de larven en nimfen (jonge teekjes) kunnen kleiner zijn dan een millimeter! Ze kunnen ook achter de oren, in de liezen, knieholten en tussen de tenen zitten.

Teken verwijderen

  • Teken moet je zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik een tekentang of een puntig pincet. Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid (bij de kop) beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
  • Trek de teek voorzichtig recht omhoog uit de huid.
  • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of hitte. Dit verhoogt de kans op besmetting!
  • Na verwijdering: desinfecteer het bijtwondje of als het niet lukt alles te verwijderen het restje van de teek met alcohol 70% of met jodium.

Zie voor meer informatie de folder teken encefalitis.