Gezondheid en zorg

Malaria

Malaria is een ernstige ziekte, die in veel tropische landen voorkomt. De oorzaak is een besmetting met de malaria-parasiet. Deze wordt door steken van muggen overgedragen. Na een steek door een besmette mug komen de parasieten in het lichaam. Zij vermenigvuldigen zich in de lever en de rode bloedcellen. Malaria lijkt in het begin op griep. Je voelt je ziek, hebt koorts en soms ook rillingen.

Er zijn verschillende vormen van malaria. Het gevaarlijkst is malaria tropica. Deze vorm van malaria kan dodelijk zijn.

Preventie

Wanneer je niet door muggen geprikt wordt, krijg je geen malaria. Dus voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten zijn enorm belangrijk. De malariamug is vooral actief tussen zonsopgang en zonsondergang. Helaas past de mug zich aan, het blijkt dat er ook al voor zonsondergang gestoken wordt in bepaalde gebieden.

Verder is het in veel tropische landen aan te raden om preventief medicijnen te slikken die de parasieten doden als u toch besmet zou raken (malariaprofylaxe).

Een muskietennet en gebruik van DEET

  • Bescherm onbedekte lichaamsdelen door bedekkende kleding zoals lange mouwen, een lange broek, sokken en dichte schoenen.
  • Probeer de slaapruimte zo veel mogelijk muggenvrij te krijgen en te houden (horren, insecticide en eventueel de airco aan als de muggen weg kunnen). Pas op voor de gevaren van insecticiden bij inademing ervan.
  • Gebruik altijd een geïmpregneerd muskietennet (klamboe). Deze is met een insecten werend middel behandeld. Neem het net mee vanuit Nederland, dan is de kwaliteit goed. 
  • Koop een insectenwerend middel dat DEET (30-50%) bevat. Gebruik voor kinderen en zwangeren geen concentraties hoger dan 30%. Gebruik je ook zonnebrandcrème, dan pas na goed indrogen hiervan de DEET opsmeren (minimaal 45 minuten).

Zie de uitgebreide folders: Het muskietennet en Insectenwerende middelen.

Malaria tijdens de reis

Ondanks goede voorzorgsmaatregelen (pillen en anti-muggen smeersels) kan het heel soms gebeuren dat je toch malaria krijgt. Het voelt als een heftige griep, hoofdpijn en/of hoge koorts met rillen en spierpijnen.

Heb je alleen een noodbehandeling meegekregen voor een reis naar een laag risicoland en krijg je deze klachten zoek dan onmiddellijk medische hulp. Wordt er malaria vastgesteld dan kun je de vanuit Nederland meegekregen noodkuur gaan innemen.

Neem ook als je preventief malariatabletten (hebt ge)slikt geen enkel risico als je deze verschijnselen hebt. Laat je door een arts onderzoeken op malaria. Koorts langer dan 2 dagen is malaria tot het tegendeel bewezen is. Reis je in afgelegen gebieden met een hoog risico, dan is het ook te overwegen een noodbehandeling mee te nemen. Dit wordt tijdens je bezoek aan de reiskliniek besproken.

Na het verlaten van het malariagebied

Het is belangrijk na het verlaten van het malariagebied de tabletten volgens het voorschrift in te blijven nemen. Tenslotte is het goed om te weten dat malaria nog kan uitbreken maanden nadat je het malariagebied hebt verlaten. Krijg je in die tijd griepverschijnselen zeg dan je (huis)arts dat je in een malariagebied bent geweest.

Reizigers met risico

Er zijn reizigers waarbij er meer kans is dat de malaria ernstig gaat verlopen of waarbij de medicijnen ter voorkoming van malaria problemen kunnen geven. Dit zijn 

  • Kinderen
  • Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven
  • Reizigers met sommige chronische ziekten (oa psoriasis, epilepsie en een slechte nier of leverfunctie)
  • Reizigers die bepaalde medicijnen slikken
  • Reizigers die ver van medische zorg gaan reizen
  • reizigers die oorspronkelijk uit de tropen komen

Voor meer informatie zie de folder "Malaria"