Gezondheid en zorg

Zwanger op reis

Reizen terwijl je zwanger bent geeft extra gezondheidsrisico’s. Hier volgt een overzicht van enkele belangrijke zaken.

 • Veel (infectie)ziektes kunnen tijdens de zwangerschap ernstiger gevolgen hebben. Soms kunnen ze ook de baby beschadigen (denk aan de sinds kort bekende risisco's bij ZIKA).
 • Gebieden waar (multiresistente) malaria voorkomt kunnen tijdens de zwangerschap beter niet bezocht worden. Dit geldt nu ook voor de ziekte ZIKA. Bespreek dit bij voorkeur met het vaccinatiecentrum voordat je een reis gaat boeken. 
 • Gele koorts gebieden zijn gevaarlijk voor een zwangere, omdat zowel de ziekte als de vaccinatie tijdens zwangerschap risico’s met zich meebrengen. De reisadviseur zal deze risico's bespreken. Als je toch naar een gebied moet reizen waar gele koorts veel voorkomt wordt, ondanks het risico, toch de vaccinatie tegen gele koorts geadviseerd. Gele koorts is een zeer gevaarlijke ziekte voor moeder en kind.
 • Van alle vaccinaties en ook van medicijnen tegen malaria moet het voordeel goed afgewogen worden tegen de mogelijke schade voor de baby.
 • Vliegen is veilig maar mag van veel vliegtuigmaatschappijen niet vanaf de 36e week van de zwangerschap. Probeer een plaats te krijgen aan het gangpad (beenruimte) en loop regelmatig een stukje om de kans op trombose te verkleinen.
 • Reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met slechte medische voorzieningen zijn niet verstandig. De mogelijkheden om medische verzorging te krijgen als je ziek wordt of een (verkeers)ongeluk krijgt zijn dan te beperkt.
 • Gebruik altijd een geïmpregneerd muskietennet en overdag DEET 30%.
 • Neem eventueel een vaginale antischimmelcrème mee als je regelmatig last hebt. Dat geldt ook voor een antibioticakuur tegen blaasontsteking die veilig gebruikt mag worden. 
 • Bij reizigersdiarree is ORS veilig. Loperamide om de diarree te remmen wordt ontraden.
 • Paracetamol, Xylometazoline neusspray en ORS zijn veilig. Diarreeremmers en jodium als desinfectiemiddel niet.

Zwangerschap en malaria

Malaria kan tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen en geeft een verhoogde kans op een miskraam. Sommige anti malaria medicijnen mogen niet tijdens de zwangerschap worden ingenomen. 

Daarom is het af te raden om tijdens de zwangerschap te reizen naar gebieden waar malaria voorkomt.

Als u toch echt naar een malariagebied moet, dienen zeer zorgvuldige anti-muggen maatregelen te worden genomen. Een geïmpregneerd muskietennet is noodzakelijk. DEET tot 30% kan veilig op de huid worden gebruikt als anti-muggen smeersel.

De reisadviseur kijkt welke anti malaria medicijnen bij jou reis veilig zijn en in staat zijn om u zo goed mogelijk beschermen. De reisadviseur zal de risico's hiervan met u bespreken. Soms adviseren we om een reis niet te maken. Ben je zwanger overleg dan voor het boeken van een reis.

Zwangerschap en vaccinaties

Men gaat ervan uit dat de meeste vaccins veilig gegeven kunnen worden tijdens de zwangerschap. Bij sommige vaccinaties moeten de voordelen en de risico's worden afgewogen zoals bij de DTP. Levende vaccins zoals de BMR en de Gele koorts worden bij voorkeur niet gegeven. 

Het reizen naar landen waar gele koorts voorkomt is dan ook af te raden tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding en vaccinaties

De meeste vaccinaties kunnen veilig gegeven worden tijdens het geven van borstvoeding. Sommige malariatabletten mogen niet geslikt worden.

Uitzonderingen zijn

 • Waterpokken vaccinatie (niet voor reizigers): Deze mag niet gegeven worden tijdens het geven van borstvoeding.
 • Gele koorts vaccinatie: Het geven van deze vaccinatie aan de moeder moet afgewogen worden tegen het risico dat ze loopt op het krijgen van gele koorts. Bij een zuigeling onder de 6 maanden is er een risico voor de baby.
 • BMR: Alleen als de moeder reist naar een gebied met een hoog risico op het krijgen van mazelen en zelf niet beschermd is door eerdere vaccinaties wordt deze vaccinatie gegeven.