Gezondheid en zorg

Kinderen op reis

Kinderen lopen meer risico tijdens reizen. De kwetsbaarheid van kinderen is groter.

Gaat je met kinderen op reis naar een ver (tropisch) land dan is het boekje 'Gezond met kinderen op reis' zeer nuttig (F.G. Orgy en anderen). Veel medische vragen met betrekking tot het ziek worden van kinderen op reis worden hierin beantwoord. Ook geeft het boekje een beeld van hoe kinderen het reizen ervaren.

Tips

 • Kinderen beschermen zichzelf niet voldoende tegen de zon. Belangrijk is het om als volwassene daar op te letten. Met name tussen 11 en 15 uur is de zon op zijn heetst. Zonder beschermende kleding (katoenen kleding met lange mouwen en een lange dunne broek) en vooral zonder een petje kan een kind gemakkelijk een zonnesteek oplopen. Gebruik ook een zonnecrème met hoge beschermingsfactor. Geef kinderen regelmatig te drinken.
 • Kleine kinderen hebben meer risico op het krijgen van een ernstige vorm van malaria. Daarom raden we een reis naar een hoog risico malarialand af voor kinderen jonger dan 5 jaar. Het is in alle gevallen bijzonder belangrijk kinderen te beschermen tegen insecten. Gebruik op reis een geïmpregneerd muskietennet, ook overdag. Gebruik een insectenwerend middel op de onbedekte huid met DEET tot maximaal 30%. Zie ook de speciale folder over "het muskietennet" en "insectenwerende middelen". Zorg voor een goede bescherming met anti-malaria medicijnen als dat geadviseerd wordt.
 • Kinderen zeker onder de 3 jaar hebben een verhoogde kans dat reizigersdiarree ernstiger gaat verlopen. Zie hiervoor de folder over "reizigersdiarree".
 • Als je kind snel reisziekte heeft neem dan medicijnen uit Nederland mee. Let goed op de dosering die veranderd met de leeftijd.
 • Bij het vliegen kunnen kinderen oorpijn krijgen, vooral bij het stijgen en dalen. Kauwen helpt. Geef ze wat te eten of drinken. Ook kan een neusspray met xylometazoline helpen. Zie ook de folder "de vliegreis".
 • Kinderen zoeken vaak contact met dieren zoals honden en katten. Ook als ze nog kruipen kunnen ze bij zulke dieren komen. In veel landen kunnen deze dieren besmet zijn met het hondsdolheidsvirus (rabiës) en kunnen kinderen door likken of krabben besmet raken. Bij een beet in de tropen, ook zonder hondsdolheid, loopt iemand een groot risico op een gemene infectie. Let dus extra op de kinderen en neem geen enkel risico, hoe schattig het poesje er ook uitziet, zorg dat ze niet aan dieren komen. Dit is waarom een rabiësvaccinatie bij kinderen moet worden overwogen.
 • Desinfecteer zorgvuldig alle (ook kleine) wondjes.
 • Bij kinderen is hoogteziekte niet makkelijk te herkennen, dat kan gevaarlijk zijn.
 • Kinderen kunnen snel in de massa verdwenen zijn. Denk aan een vliegveld, een drukke markt of gewoon als ze spelen bij je ho(s)tel. Spreek als verzorgers met elkaar af wie welk kind in de gaten houdt en verlies de kinderen geen seconde uit het oog. Wees streng. Zet ze desnoods op drukke momenten vast in een wandelwagentje of aan een tuigje. Zorg in elk geval dat ze een identificatieplaatje of briefje bij zich hebben met hun naam en het adres van het hotel. Je kunt hiervoor ook een metalen SOS-ketting kopen waar een papiertje met alle gegevens in gaat. Een plastic kokertje voor katten uit de dierenwinkel, waar je een opgerold papiertje met gegevens in kunt stoppen is ook handig. Vertel je kinderen waar het voor is, dan zullen ze ook zelf oppassen om het niet kwijt te raken. Wat oudere kinderen kunnen een fluitje bij zich hebben waarop ze hard moeten blazen zodra ze je kwijt zijn. Daarmee kunt je een paar keer oefenen. Vertel je kinderen ook (als ze dat al begrijpen) wat ze moeten doen als jullie elkaar kwijt raken.
 • Bedenk ook dat een groot gevaar voor kinderen het verkeer is.
 • Kinderen moeten een eigen paspoort of ID hebben.
 • Vraag wanneer u op reis gaat met kinderen jonger dan 1 jaar advies aan via ons contactformulier