Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Tuberculose (TBC)

Tuberculose of TBC is een infectieziekte, veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Diverse organen zoals longen, lymfeklieren, hersenen, hersenvliezen, nieren, gewrichten en de wervelkolom kunnen aangetast raken.

Waar komt het voor?  De ziekte komt overal op aarde voor. Ook soms even in Nederland, maar in ontwikkelingslanden veel vaker.

Het is daar één van de belangrijkste doodsoorzaken. Dit komt mede door de vele HIV-patiënten in die landen. Zij hebben onvoldoende afweer, waardoor ze extra vatbaar voor tuberculose zijn. Om u een idee te geven: Jaarlijks zijn er in de wereld 8,5 miljoen nieuwe TBC gevallen. Per jaar sterven 2 miljoen mensen aan deze ziekte.

Ook dichter bij huis zijn er risico landen, zoals de Baltische staten, Rusland, Oekraïne en Roemenië. 

De ziekte

De ziekte wordt van mens op mens overgedragen. Een zieke met open TBC hoest de bacterie via kleine druppeltjes door de lucht.

Symptomen: De symptomen van tuberculose zijn hoesten, moeheid, lusteloosheid, gewichtsverlies, verminderde eetlust en nachtzweten. Deze kunnen lang na een besmetting pas beginnen.

Langer hoesten dan een paar weken is dus altijd verdacht, ook al ben je al maanden terug in Nederland.

Besmetting: Patiënten met open tuberculose (in de longen) verspreiden de bacterie door hoesten.

  • Reizigers moeten daarom proberen uit de buurt te blijven van steeds hoestende mensen. Slecht geventileerde ruimten met veel mensen leveren meer risico op zoals de stampvolle lokale autobussen. Probeer toch een paar plaatsen op te schuiven.
  • Een verblijf bij de lokale bevolking geeft meer kans op besmetting dan een verblijf in een ho(s)tel. Dit geldt zeker voor mensen die voor hun beroep onder de plaatselijke bevolking werken. In ziekenhuizen werken geeft nog weer extra risico.
  • Ook kleine kinderen van mensen die lang in risicolanden verblijven en die verzorgd worden door mensen uit de plaatselijke bevolking lopen meer risico.

Preventie: De gewone toerist heeft vrijwel nooit een speciale bescherming nodig. 

Als je 3 maanden of langer naar een land gaat waar tuberculose veel voorkomt of je gaat korter dan 3 maanden naar zon gebied maar verblijft bij de lokale bevolking, dan is een advies door een afdeling-TBC bestrijding noodzakelijk. Dit geldt ook als je intensief gebruik gaat maken van lokaal openbaar vervoer.

Er is een vaccinatie (BCG), die werkt na ongeveer 6 weken, de werkingsduur is niet bekend, maar er hoeft later niet opnieuw gevaccineerd te worden.

Reizigers met een verhoogd risico: Reizigers met een afweerstoornis lopen meer kans TBC op te lopen. Dit zijn mensen met ziekten als HIV, een afweerstoornis bij kanker, mensen die weerstand onderdrukkende medicijnen slikken en mensen met een slechte nierfunctie. We verwijzen je naar een afdeling TBC-bestrijding voor advies.

Behandeling: Tuberculose is te behandelen met diverse antibiotica die gelijktijdig langdurig moeten worden ingenomen, meestal minimaal 6 maanden.