Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Japanse encefalitis

Besmetting

Japanse encefalitis is een virusinfectie die overgebracht wordt door muggen. Deze muggen steken net als bij malaria in de avond en nacht. Een klein deel van de besmettingen leidt tot ziekte. Bij gewone reizigers is de ziekte zeldzaam.

Waar komt het voor?

De infectie komt voor in grote delen van Azië. van India tot en met Japan en ook in Maleisië, Indonesië en de Filippijnen.

De overdracht is in de meeste gebieden seizoensgebonden. Er zijn ook gebieden waar de kans op besmetting het hele jaar aanwezig is. De aanwezigheid van het virus wisselt erg en is soms heel plaatselijk.

Infecties doen zich vooral voor op het platteland en aan de randen van steden, speciaal in rijstvelden en gebieden waar veel varkens gehouden worden.

De ziekte

Bij de meeste mensen verloopt de ziekte zonder symptomen of als een soort griep met koorts, spierpijn en hoofdpijn.

In ernstige gevallen ontstaan verschijnselen van hersen(vlies)ontsteking met hoofdpijn, braken en uiteindelijk coma en epileptische toevallen. De ziekte kan soms dodelijk verlopen.

Preventie

Voor de gewone reiziger is het belangrijk zo min mogelijk door muggen geprikt te worden. Er gelden dus dezelfde adviezen als bij het voorkomen van Malaria.

  • Gebruik middelen om muggensteken te voorkomen.
  • Draag bedekkende kleding vooral ís avonds.
  • Zie voor verdere informatie over preventie de folders Insectenwerende middelen en het muskietennet

Vaccinatie

De meeste gewone reizigers naar Azië hebben weinig kans op besmetting. Het grootste risico lopen mensen die langdurig op het platteland verblijven in een seizoen waarin de ziekte optreedt. Voor hen is een vaccinatie aan te raden. 

Een vaccinatie bestaat uit 2 injecties met een maand tussenpauze. Kinderen van 2 maanden en ouder kunnen worden ingeënt. De bescherming werkt 2 jaar. Een herhaalprik is mogelijk en werkt weer 2 jaar.