Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Influenza (griep)

Besmetting

Griep is een besmettelijke ziekte. Als veel mensen tegelijk de griep hebben, spreken we van een griepepidemie.

Griepvirussen gaan gemakkelijk over van de ene persoon naar de andere. Met elkaar in een ruimte zijn kan al besmetting geven door te praten, te hoesten of elkaar een hand geven.

Behandeling

  • Er zijn geen geneesmiddelen die de griep kunnen genezen, antibiotica helpen niet tegen virussen. Tegen de koorts en de pijn kun je wel paracetamol gebruiken.
  • Het is goed om veel te drinken, om uitdroging bij koorts te voorkomen.

Preventie

Via de huisarts wordt elk najaar de griepprik gegeven. Deze kan de echte griep in de meeste gevallen voorkomen. Als je toch griep krijgt dan zorgt de vaccinatie ervoor dat de ziekte minder ernstig verloopt.

Voor mensen die extra risico lopen, is het aan te raden elk jaar een griepprik te halen. De vaccinatie geeft soms een dag wat pijn in je arm.  Als je tot een risicogroep behoort wordt de griepprik vergoed.

Risicogroepen

Sommige mensen lopen meer risico op complicaties als ze griep krijgen. 

  • mensen met een hart- of longziekte en mensen met suikerziekte.
  • nierpatiënten en mensen met een afweerstoornis door ziekte of medicijngebruik. Voor hen kunnen de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn.
  • mensen van 60 jaar en ouder.

Reizen en de griepprik

Een vakantie op zich is geen reden om een griepvaccinatie te krijgen. Op reis is de kans de griep te krijgen niet groter dan in Nederland. Het is wel zo dat in onze zomervakantie op het zuidelijk halfrond de griep juist voorkomt.

Behoor je tot de risicogroep en weet je dat je komend jaar een reis gaat maken reageer dan op de oproep van de huisarts in het najaar.

De griepprik is in Nederland in de zomer niet meer verkrijgbaar!