Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Hepatitis B

Het virus zit in bloed, sperma, vaginaal vocht en bloederig speeksel.

Waar komt het voor?  In landen waar de hygiënische omstandigheden slecht zijn, wordt hepatitis B vaak door niet steriele handelingen overgedragen. Dit kan gebeuren bij de tandarts, bij het laten zetten van tatoeages of piercings, bij medische handelingen, acupunctuur en door gebruikte scheermesjes bij de kapper. Ieder jaar sterven er wereldwijd een miljoen mensen aan hepatitis B. Zelfs in Europa zijn dat er ongeveer 25.000 per jaar.

De ziekte

Twee tot zes maanden na de besmetting ontstaat een griepachtig beeld met misselijkheid, vermoeidheid, gele verkleuring van het oogwit en de huid, ontkleurde ontlasting, donkere urine, pijn in de bovenbuik en soms koorts. De klachten kunnen wel 3 maanden of langer aanhouden. Sommige mensen, vooral kinderen, krijgen geen of weinig klachten terwijl ze wel besmettelijk zijn voor anderen.

Hoe verloopt hepatitis B?

Het virus verdwijnt bij ongeveer 90% van de mensen die besmet zijn geraakt als de ziekte over is. Bij 10% verdwijnt het virus niet en zo iemand wordt drager van het virus. In dat geval blijft men besmettelijk voor anderen. Soms blijven er jarenlang moeheidsklachten.

Preventie

U kunt u zich beschermen tegen deze ziekte door middel van drie hepatitis B vaccinaties. Normaal worden die gegeven 1 en 6 maanden na een eerste injectie. In nood is er een versneld schema om toch enigszins beschermd op reis te gaan.

 • Kinderen onder de 16 jaar hebben slechts 2 vaccinaties nodig, de tweede 6 maanden na de eerste.  Na een complete serie ben je levenslang beschermd.
 • Bij ouderen en bij mensen met een afweerstoornis wordt in het bloed bepaald of er na de vaccinaties voldoende afweer tegen het hepatitis B virus is ontstaan.

Welke reizigers adviseren we een Hepatitis B vaccinatie?

 • Als je langer dan 3 maanden in een land met een verhoogd risico verblijft. Naarmate je langer op reis bent, neemt de kans toe dat je gebruik moet maken van de lokale gezondheidszorgvoorzieningen die mogelijk niet optimaal zijn. Hierbij moet je denken aan met bloed besmet medisch materiaal.
 • Als je verwacht de komende 5 jaar een aantal kortere perioden in een risicoland te verblijven.
 • In Nederland wonende immigranten uit een hoog risicoland (zoals ook Turkije en Marokko) en hun partners en kinderen. De vakantieduur is dan niet van belang.
 • Als je een verhoogde kans hebt om op reis een medische behandeling te moeten ondergaan. Dit is het geval bij een chronische hart of longziekte, suikerziekte, sikkelcelanemie of een afweerstoornis. Ook zwangeren lopen dit risico.
 • Mensen die lang in de tropen gaan wonen of werken en hun kinderen.
 • Reizigers met wisselende of onveilige seksuele contacten.
 • Reizigers die piercings en tatoeages laten zetten en/of gevaarlijke sporten gaan doen.
 • Kinderen en Jongeren. Op reis is er vaak meer risicogedrag. Maar 10% van de jongeren (mede door alcoholgebruik) heeft altijd veilige seks op reis. Wij vinden hierdoor eigenlijk dat alle kinderen en jongeren een indicatie hebben voor een hepatitis B vaccinatie.

Echt beschermd?  

Naast hepatitis B is er ook nog de minder vaak voorkomende hepatitis C en ook HIV. Deze ziekten zijn op de zelfde manier besmettelijk. Daarom blijft het altijd raadzaam om de adviezen tegen besmetting ook op te volgen als je tegen hepatitis B beschermd bent.

Die zijn:

 • Breng voordat je een lange reis gaat maken een bezoek aan je tandarts.
 • Het is niet verstandig om op vakantie tatoeages of piercings te laten zetten.
 • Door geen onveilige seks te hebben loop je beduidend minder risico. Neem altijd condooms mee uit Nederland.
 • Bedenk ook dat gevaarlijk autoverkeer in de risicolanden voor extra risico zorgt. Gewond raken betekent besmettingsgevaar bij medische handelingen.
 • Pas op bij de kapper. De scheermessen kunnen besmet zijn geraakt.

Hepatitis AB vaccinatie  

Er een combinatievaccinatie die zowel tegen hepatitis A als B beschermt. Dit kan dus handig zijn. Ook deze combinatie bestaat uit 3 injecties. 

Kinderen onder de 16 jaar hebben slechts 2 vaccinaties nodig.