Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Hepatitis A

Hepatitis A komt in alle landen voor, maar vooral in landen met een slechte riolering en onveilig drinkwater. Dit zijn vrijwel alle landen buiten West en Noord Europa, Noord Amerika, Australië en Japan. Risicolanden zijn dus ook Turkije, Egypte en Marokko.

Besmetting

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door (met de ontlasting) besmet voedsel en drinkwater. Rauwe groenten, fruit en salades kunnen met besmet water gewassen zijn.

Verschijnselen

Bij kleine kinderen tot 5 jaar verloopt de infectie vaak symptoomloos, maar volwassenen kunnen er behoorlijk ziek van zijn.

  • De kinderen die hepatitis A krijgen worden dus meestal zelf niet zo ziek, maar kunnen bij terugkomst in Nederland hun omgeving wel ziek maken. Dit zijn naast de gezinsleden en familie ook de leiding van de kinderopvang of de docenten op school.
  • Ongeveer 4 weken na de besmetting ontstaan de eerste ziekteverschijnselen.
  • Het lijkt eerst op een griep. Er is een verminderde eetlust, vermoeidheid, misselijkheid, overgeven, bovenbuikpijn, donkere urine en geelzucht (gelige verkleuring van de ogen en de huid).
  • De klachten duren meestal vier tot zes weken. Iemand is vooral besmettelijk één week voor tot één week na het uitbreken van de geelzucht. Er is geen behandeling voor deze ziekte, uitzieken dus.

Preventie

Besmetting is moeilijk helemaal te voorkomen. Zwemwater (ook in zee) kan door rioolwater besmet worden. In zee levende schaal en schelpdieren raken zo ook besmet. Als die bij het eten onvoldoende verhit worden kun je er ziek van worden.

Besmet voedsel is niet te herkennen en kan ook in een 4 sterren restaurant in een risicoland op tafel komen. In ieder geval is het aan te bevelen om goed je handen te wassen voor het eten en bij het bereiden van voedsel.

Vaccinatie

Omdat een hepatitis A besmetting niet helemaal te voorkomen is adviseren we iedereen van 5 jaar en ouder zich te laten inenten voor een reis naar een risicoland.

Omdat kleine kinderen bij terugkomst een bron van besmetting kunnen zijn, worden kinderen onder de 5 jaar ook soms ingeënt. Dit adviseren we als het kind op een kinderdagverblijf of een vergelijkbare instelling zit en korter dan 2 maanden op vakantie gaat naar een risico gebied.

Een aantal groepen mensen hoeven niet te worden gevaccineerd, zoals:

  • Mensen die geelzucht door hepatitis A hebben gehad zijn levenslang beschermd.
  • Soms hoeven mensen die lang in een tropisch land hebben gewoond niet ingeënt te worden, omdat ze vrijwel zeker de ziekte hebben gehad. Dit geldt niet voor Suriname en de Antillen.

Vaccinatieschema

Het zijn 2 injecties. De eerste werkt vrijwel direct en is een jaar werkzaam. Een tweede vaccinatie minimaal 6 tot 12 maanden na de eerste, geeft een bescherming van minimaal 30 jaar.
Er is ook een vaccinatie tegen hepatitis A en B samen, die we regelmatig aanbevelen. Zie hiervoor de folder over hepatitis B.

Passieve immunisatie

Voor iemand die door ziekte of afweer onderdrukkende medicijnen niet goed antistoffen kan aanmaken is er ook een ander vaccin beschikbaar. Je krijgt dan de afweerstoffen zelf ingespoten. Dit werkt dan alleen gedurende de reis.