Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Gele koorts

Waar komt het voor?

Het virus komt voor in de tropische gebieden in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid Amerika. Het grootste risico loop je in de Amazone en in West Afrika vooral in het regen seizoen en het begin van de droge tijd. 

Gele koorts wordt overgebracht door muggen. De muggen zijn overdag actief, met name in de vroege ochtend en de namiddag.

Verschijnselen

De eerste verschijnselen lijken op een griep. Er ontstaat hoge koorts, spierpijn en misselijkheid.
Bij verergering ontstaat er geelzucht en later ook bloedingen. Er is geen behandeling tegen de gele koorts bekend.

Preventie

Zoals steeds is het belangrijk zo veel mogelijk muggensteken te voorkomen. Deze maatregelen zijn dezelfde als gelden bij Malaria, maar de besmette muggen steken hier vooral overdag.

Zie hiervoor de folders over "Insectenwerende middelen" en "Het muskietennet".

Vaccinatie

Een vaccinatie biedt een goede bescherming tegen de gele koorts. Het vaccin bestaat uit verzwakte levende virussen en werkt zeer effectief.

De vaccinatie kan niet altijd zomaar gegeven worden:

  • Kinderen jonger dan 6 maanden mogen niet gevaccineerd worden. Tussen 6 en 9 maanden vaccineren we alleen bij reizen naar een gebied met een hoog risico.
  • Iemand met een ernstige allergie voor kippeneieren kan allergisch reageren. Gaat zo iemand naar een gebied met veel risico kan er eerst voorzichtig een proefdosis gegeven worden om te zien of er een allergische reactie ontstaat.
  • Bij zwangeren moeten de voor en de nadelen van vaccineren tegen elkaar worden afgewogen. Een zwangere wordt afgeraden naar een gebied met een hoog risico op gele koorts te reizen als ze niet al voor de zwangerschap gevaccineerd was. 
  • Iemand met een ernstig verminderde afweer door een ziekte of door het slikken van afweer onderdrukkende medicijnen wordt niet gevaccineerd.
  • Iemand boven de 60 jaar heeft wat meer kans op bijwerkingen als hij of zij nog niet eerder gevaccineerd is tegen gele koorts. Afhankelijk van de bestemming zal dan gekeken worden of de voordelen van het vaccineren opwegen tegen de risico’s.
  • Iemand die geen of een slecht werkende thymus (zwezerik) heeft mag het vaccin niet krijgen.

De vaccinatie bestaat uit 1 injectie en geeft bij gezonde personen een levenslange bescherming. Het vaccin werkt na 10 dagen. Heel soms is het gewenst een vaccinatie die langer dan 10 jaar geleden is toch te herhalen bijvoorbeeld:

  • Als de gele koorts vaccinatie indertijd gegeven is tijdens een zwangerschap of tijdens het gebruik van interferonen.
  • Als iemand na de vaccinatie een stamceltransplantatie heeft ondergaan.

Verplichte vaccinatie

Er zijn landen waar een gele koorts vaccinatie verplicht is.
Ook zijn er landen die een vaccinatie eisen als iemand net in een land geweest is waar gele koorts voorkomt, al is het alleen op doorreis.

In de landen waar het hier om gaat is wel de mug die de ziekte verspreid aanwezig, maar het gele koorts virus zelf niet. Ze zijn daar natuurlijk bang dat besmette reizigers de ziekte importeren en zo de muggen daar besmet raken.

Bij binnenkomst in een dergelijk land heb je daarom een geldig inentingsbewijs in je gele vaccinatieboekje nodig. De vaccinatie moet minstens 10 dagen voor aankomst in het betreffende land gegeven zijn. Een gele koorts vaccinatie mag alleen in een officieel gele koorts vaccinatiecentrum gegeven worden.