Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

DTP

Vroeger kwamen deze ziekten ook in Nederland regelmatig voor. De meeste mensen die na 1950 zijn geboren, zijn als kind ingeënt. Hierdoor komen deze ziektes nu in Nederland nog maar zelden voor. De veroorzakers van de ziekten zijn nog wel aanwezig. In vrijwel alle landen buiten West Europa, de VS, Australië en Japan komen deze ziekten nog wel voor. Een beschermde DTP vaccinatie is daarom belangrijk.

Difterie

Een bacterie in de keel veroorzaakt difterie. De gifstoffen die de bacterie aanmaakt laten de keel ernstig opzwellen, waardoor het ademhalen moeilijk gaat. Ook kunnen de huid en het hart aangetast raken. Mensen die de bacterie bij zich dragen, kunnen de ziekte verspreiden. Vaccinatie geeft een goede bescherming.

Tetanus

De bacteriën die tetanus veroorzaakt komt over de hele wereld voor. Ze produceren gifstoffen die ernstige spierkrampen veroorzaken. Als de ademhalingsspieren aangetast raken, stikt de patiënt. De tetanusbacterie zit in straatvuil, aarde of mest en dringt via een wondje in de huid het lichaam binnen. Vaccinatie geeft een goede bescherming.

Polio

Poliomyelitis heet in de volksmond kinderverlamming. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus die verlammingen in de spieren teweeg brengt. Besmetting gebeurt via water of voedsel dat met ontlasting is vervuild. Het virus kan buiten het lichaam goed overleven. Een vaccinatie geeft bescherming.

De vaccinatie

Vanaf 1950 worden alle kinderen op het consultatiebureau ingeënt tegen DTP (eigenlijk DKPT, omdat de kinkhoest er dan ook bij in zit). Lagere schoolkinderen van 8-9 jaar oud worden allemaal nog een keer tegen DTP ingeënt. 
Na deze laatste DTP prik is er 10 jaar bescherming.

Voor een reis is een vaccinatie nodig als de laatste inenting langer dan tien jaar geleden is gegeven. Dit is over het algemeen zo bij personen van 18 jaar en ouder. De herhalingsprik werkt ook weer 10 jaar. Ook voor vakanties in landen als Turkije, Egypte en Marokko is deze vaccinatie aan te bevelen.

Voor reizen naar een aantal landen waaronder Pakistan, Nigeria en Papoea-Nieuw-Guinea (in Indonesië) gelden verplichte strengere vaccinatieschema's omdat bij die reizen de kans op verspreiding van polio groot is.

Personen die nooit gevaccineerd zijn moeten alsnog de serie van 3 vaccinaties krijgen. Dit zijn Nederlanders die voor 1950 geboren zijn en mensen die in landen als Turkije of Marokko geboren zijn. De tweede en derde prik worden 1 en 7 maanden na de eerste gegeven. Na deze serie is iemand 10 jaar beschermd. 

Borstvoeding geven is geen probleem, bij zwangerschap moet de vaccinatiearts de risico's beoordelen.