Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Buiktyfus

Besmetting: Besmette personen verspreiden de salmonella bacterie via urine en ontlasting. Voedsel en drinkwater kunnen hiermee verontreinigd raken en zo kun je ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan eetstalletjes op de markt zonder stromend water om eetgerei en handen te wassen. Ook in de keukens van restaurants wordt vaak niet hygiënisch gewerkt.

De ziekte: Acht tot veertien dagen na besmetting treden de eerste symptomen op, zoals aanhoudende koorts, hoofdpijn en verminderde eetlust. Er kan verstopping of bloederige diarree zijn. Patienten kunnen suf worden.

Er kunnen ernstige complicaties optreden zoals een darmperforatie (gat in de darm) of een longontsteking. De vooruitzichten zijn dan slecht.

Preventie: Belangrijke preventieve maatregelen zijn het niet drinken van onveilig kraanwater en het goed letten op de mogelijk besmet voedsel (zie folder reizigersdiarree). Daarnaast is er de mogelijkheid om een vaccinatie te krijgen.

Voor reizigers naar landen met een hoog besmettingsgevaar (India en de buurlanden) wordt afhankelijk van de reisduur (> 2 weken) een vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden.
Voor sommige landen met een minder groot risico wordt alleen bij reizen langer dan 3 maanden een vaccinatie geadviseerd. Bij kortere reizen naar die landen soms ook als er bijzondere omstandigheden zijn:  

  • Het slikken van maagzuurremmers zoals ranitidine, omeprazol en pantoprazol geven extra risico, omdat de verminderde hoeveelheid maagzuur de bacteriën in het water en voedsel onvoldoende dood.
  • Het hebben van een vaat of klepprothese (dit geldt niet voor stents of het hebben van een pacemaker)  
  • Een verminderende afweer door ziekte of gebruik van weerstandsonderdrukkunde medicijnen.
  • Reizen met een extra grote kans op besmetting, door bijvoorbeeld werk of verblijf bij de lokale bevolking. 

Het vaccin: De vaccinatie bestaat uit 1 injectie, die werkt na ongeveer 10 dagen en is 3 jaar werkzaam. Er bestaat ook een vaccin om te slikken. De bescherming is minder. De injectie is eerste keus.

Vaccinatie is mogelijk vanaf de leeftijd van 2 jaar. Het voorkomt de meeste infecties met buiktyfus, maar de bescherming is geen 100%. Het nemen van hygiënische maatregelen is dan ook erg belangrijk. 

De behandeling van buiktyfus bestaat uit antibiotica tegen de salmonella bacterie. Kinderen onder de twee jaar zijn over het algemeen niet erg ziek van buiktyfus.