Gezondheid en zorg

Ziekten en vaccinaties van belang voor de reiziger.

Hier volgt een lijst van (tropische) ziekten die van belang zijn voor de reiziger vaak zijn er vaccinaties beschikbaar. 

Door op de "groene titel" te klikken krijg je uitgebreidere informatie te zien.

B(of)M(azelen)R(ode hond)

BMR is de afkorting van bof, mazelen en rodehond. Dit zijn bij ons kinderziekten. Vanaf 1976 zijn kinderen normaal gesproken tegen mazelen gevaccineerd. Mazelen komt in ontwikkelingslanden veel voor en is voor volwassenen een gevaarlijke ziekte. Een BMR vaccinatie is voor de reiziger alleen van belang als je tussen 1965 en 1976 geboren bent en je geen vaccinatie hebt gehad.

Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door de Salmonellabacterie. Je kunt de ziekte oplopen door besmet voedsel en water te nuttigen. Meestal verloopt de ziekte mild, maar er kunnen levensbedreigende complicaties optreden. Voor reizen langer dan 14 dagen naar India en de buurlanden en soms voor reizen langer dan 3 maanden naar andere landen, is een vaccinatie aan te bevelen.

Cholera

Cholera is een infectieziekte met als belangrijkste kenmerk een waterachtige diarree. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte is uitermate zeldzaam bij reizigers, ook bij hen die naar een gebied reizen waar een cholera voor komt. Er is dus geen vaccinatie nodig. Bij reizen naar sommige landen was een stempel nodig om geen problemen aan de grens te krijgen. Dat is afgeschaft.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze vaccinatie moet eigenlijk bij elke reis werkzaam zijn. Ook in Nederland is het handig tegen tetanus (straatvuil) beschermd te zijn, zo krijg je een losse tetanusprik na een verwonding. Dat is als je een nog werkzame DTP vaccinatie hebt niet nodig. Polio is kinderverlamming en deze ernstige ziekte komt in een aantal landen nog voor. 

Elk kind is in Nederland gevaccineerd als baby (de DKTP). Op de lagere school is nog een DTP prik gegeven op 8 jarige leeftijd. Een herhaalprik van het vaccin is steeds 10 jaar werkzaam. Als je 18 jaar bent is de DTP vaccinatie dus verlopen. In Nederland is vrijwel iedereen vanaf 1950 ingeënt. Als je nooit bent ingeënt moet je eerst de 3 basisvaccinaties krijgen.

Voor een aantal landen waar polio nog veel voorkomt is een vaccinatie verplicht om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreid.

FSME en RSSE (Teken encefalitis)

Dit zijn virusinfecties van de hersenen. Deze ziekten worden overgebracht door besmette teken. Vaccinatie aan te bevelen bij wandelaars en kampeerders in natuurgebieden in sommige Europese en Aziatische landen, daar loop je risico op beten van een besmette teek.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die overgebracht wordt door een mug. Van de mensen die besmet raken sterft ongeveer 30%. Een vaccinatie beschermd 100% en is in sommige landen verplicht. Vaccineren is van belang voor reizigers naar delen van Afrika en Zuid Amerika.

Hepatitis A

Hepatitis A of besmettelijke geelzucht is een infectieziekte van de lever. Het is een erg vervelende ziekte om te krijgen. Daarom wordt een vaccinatie aan reizigers naar alle bestemmingen behalve in West Europa, Noord Amerika en Australië aanbevolen.

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. Dit virus wordt overgedragen via besmet bloed of onveilig seksueel contact (b.v. zonder condoom). Voor reizigers is deze vaccinatie van belang afhankelijk van de reisduur en de soort reiziger (gedrag, activiteiten, leeftijd).

Influenza (griep)

Griep is een virusziekte, die vaak begint met plotselinge hoge koorts en koude rillingen. Er is keelpijn, spierpijn en hoofdpijn. Op het noordelijk halfrond komt griep meestal in de winter voor, op het zuidelijk halfrond vooral van april tot november (onze zomer). Een reis is geen reden om te vaccineren. Heb je een medische indicatie voor een griepvaccinatie haal dan griepspuit in november bij de huisarts.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een virusinfectie van de hersenen die overgebracht wordt door muggen. De ziekte komt voor in Zuid en Oost Azië, vooral in de regentijd op het platteland. Er is weinig risico voor de gewone reiziger. Een vaccinatie is alleen van belang voor mensen die een langere tijd in zo'n gebied verblijven.

Malaria

Malaria is een ernstige, soms dodelijke ziekte. De oorzaak van malaria is een parasiet die door muggen wordt overgebracht op de mens. De eerste symptomen zijn een soort griep met koorts en rillingen. Malaria is van groot belang voor reizigers. Een muskietennet, anti muggen smeersels (met bv DEET) en voor veel landen malariapillen zijn noodzakelijke maatregelen om de ziekte niet op te lopen.

Meningitis (hersenvliesontsteking of nekkramp)

Meningitis is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door verschillende bacteriën of virussen. Een vaccinatie is voor reizigers van belang bij reizen in Afrika onder de Sahara. Een vaccinatie is verplicht voor pelgrims naar Mekka.

Rabies (hondsdolheid)

Rabiës (hondsdolheid), is een virusinfectie van het zenuwstelsel en de hersenen. De ziekte komt bij reizigers zeer zelden voor, maar is 100% dodelijk als er niet snel gehandeld wordt. Daarom is het toch belangrijk een vaccinatie serieus te overwegen, ondanks de kosten. Na een verdachte beet of krab is zonder vaccinatie de vakantiereis vrijwel zeker voorbij. Er moet snel een ziekenhuis opgezocht worden waar ze antiserum hebben en dat is vaak uiteindelijk Nederland. De behandeling is ook nog eens erg duur. 

Dengue, Chikungunya en Zika.

Dengue of knokkelkoorts is een virusinfectie die wordt overgedragen door de steken van een mug. Chikungunya en Zika zijn vergelijkbare ziekten.  Deze ziekten komen inmiddels bijna overal in de tropen (en subtropen) voor. Er is geen vaccinatie of behandeling. Preventie tegen muggenbeten is van groot belang voor de reiziger. Zwangeren en kinderen lopen extra risico's. 

Reizigersdiarree

Tot zo'n 50% van de reizigers krijgt last van reizigersdiarree. Het wordt veroorzaakt door virussen, parasieten en bacteriën waaraan onze darmen niet gewend zijn. Vaccinaties zijn er niet, wel hygiënische maatregelen.

Tuberculose (TBC)

Tuberculose is een infectieziekte veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Deze aandoening kan diverse organen aantasten, maar meestal de longen (de tering). Gewone gezonde reizigers lopen weinig risico. Bij reizen langer dan 3 maanden geven we speciale adviezen, geen vaccinatie. Blijf uit de buurt van hoestende mensen.