Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Insektenwerende middelen

Insectenwerende middelen hebben als doel insectenbeten te voorkomen. Hierdoor helpen zij om de besmetting tegen te gaan van de vele door muggen overgebrachte ziekten zoals malaria, gele koorts, dengue, chikungunya en zika.

Er zijn veel soorten insectenwerende middelen. De meeste zijn bedoeld om op de huid aan te brengen. Vaak is de stof DEET toegevoegd.

DEET

DEET (diëthyltoluamide) houdt niet alleen muggen op afstand, maar ook andere insecten zoals teken, zandvliegen en midges. Bijen, wespen en vliegen reageren er veel minder op. DEET is een middel dat voorzichtig gebruikt moet worden, vooral bij kinderen. We adviseren het alleen in sterkten van 30-50% te gebruiken.

Hoe te gebruiken:

Breng het product met DEET aan op de onbedekte huid en ook op de enkels. Vaak prikken muggen door je sokken heen. Zorg dat het middel niet op je lippen en in je ogen terecht komt. Pas op bij een geïrriteerde huid zoals bijvoorbeeld na een heftige zon verbranding of bij eczeem. Indien toch ongewenst contact heeft plaatsgevonden spoel de DEET dan goed weg met water. Er is een spray, een stick en een lotion te koop.

  • DEET kan soms allergie van de huid veroorzaken. Doe de eerste keer een beetje op een arm of been om te testen hoe je huid reageert voordat je alles al hebt ingesmeerd
  • Als je zonnebrandcrème en DEET tegelijkertijd gebruikt, moet je eerst de zonnebrandcrème en pas minimaal 3 kwartier later de DEET aanbrengen. Bij een kortere tussentijd kan de zon beschermende werking van de zonnebrandcrème verminderen.

DEET bij kinderen:

Kinderen jonger dan 2 jaar mogen geen DEET producten gebruiken die sterker zijn dan 30%. Bij kinderen moeten de verzorgers de DEET altijd zelf aanbrengen. Bij kleine kinderen moet je de handen niet insmeren om te voorkomen dat ze de DEET in hun mond of ogen wrijven. Gebruik je een spray, dan moet je nooit in het gezicht sprayen, maar altijd op de handen. Dan kun je met de handen de DEET op het gezicht aanbrengen. Doe dat ook zo bij het insmeren van kinderen.

DEET bij zwangerschap en borstvoeding:

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen geen DEET producten gebruiken die sterker zijn dan 30%. In de eerste 3 maanden van de zwangerschap is het risico op bijwerkingen het grootst. In die periode kunt u uit voorzorg de hoeveelheid DEET wat beperken. Verblijf daartoe zo veel mogelijk in muggenvrije ruimten en bedek de huid goed met kleding.

Heeft de zwangere DEET gebruikt en komt weer in een muggenvrije ruimte, kan de DEET weer met water van de huid gewassen worden.

ANDERE MIDDELEN

  • Picaridine. Dit middel is in Nederland nu ook verkrijgbaar. Deze stof werkt net zo goed tegen muggen als DEET. Tegen andere insecten kan het wat minder werken. Je kunt dit dus gebruiken. Gebruik het als boven beschreven bij DEET. Het voordeel ten opzichte van DEET is dat het geen plastics aantast (bril, smartphone). Het is veilig voor kinderen vanaf 13 jaar.
  • Citronella. Dit werkt erg kort (20 minuten) en moet dus vaak worden aangebracht. Zeker geen eerste keusmiddel.
  • Lemon en Eucalyptus combinatie: (Mosiguard) Dit middel zou even effectief kunnen zijn als DEET 20%. Het is niet bekend of dit middel veilig is bij kinderen en zwangeren. Geen eerste keus, maar een alternatief als je iets natuurlijks wil. Is beter dan geen bescherming.
  • Muskieten coils. Deze zijn in vrijwel alle tropische landen te koop. In Nederland zijn ze in Chinese winkels en buitensportzaken te koop. De stoffen die er in zitten verdrijven muggen (ook midges in Noordelijke landen). Je kunt ze gebruiken om ruimten muggenvrij te houden (ook de voortent). Als je ís avonds buiten zit, kunnen ze helpen muggen weg te houden. Zet een brandend coiltje onder de tafel. Pas op dat je de rook niet te geconcentreerd inademt. Gebruik het als extra hulp om muggen weg te houden naast iets als DEET.
  • Elektrische verdampers: Bevatten net als coils stoffen die muggen kunnen verdrijven. De muggen moeten dan wel weg kunnen.
  • Spuitbussen met insecticide. Deze zijn in veel landen te koop. Hiermee kun je de kamer insectenvrij maken. Pas op bij inademen en verlaat de kamer een tijdje nadat je gespoten hebt. Kijk voor het gebruik op de verpakking. Spuitbussen mogen niet mee in een vliegtuig.
  • Vitamine B tabletten: Er is niet aangetoond dat die effectief zijn.
  • Elektrische zoemers: Deze zijn niet werkzaam.