Gezondheid en zorg

Tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Deze aandoening kan diverse organen aantasten, maar meestal de longen (de tering). Gewone gezonde reizigers lopen weinig risico. Blijf uit de buurt van hoestende mensen. Bij reizen langer dan 3 maanden geven we speciale adviezen. 

TBC is wel een belangrijke ziekte en komt overal op aarde voor. Ook soms even in Nederland. Ook dicht bij huis zijn risico landen, zoals de Baltische staten, Rusland, Oekraïne en Roemenië. Om u een idee te geven: Jaarlijks zijn er in de wereld 8,5 miljoen nieuwe TBC gevallen. Per jaar sterven 2 miljoen mensen aan deze ziekte.

De ziekte wordt van mens op mens overgedragen. Een zieke met open TBC hoest de bacterie via kleine druppeltjes door de lucht. 

Als u 3 maanden of langer naar een land gaat waar tuberculose veel voorkomt of u gaat korter dan 3 maanden naar zon gebied maar u verblijft bij de lokale bevolking, dan is een advies noodzakelijk. Dit is ook het geval als je een slechte afweer hebt door een ziekte of door het gebruik van afweer onderdrukkende medicijnen. We verwijzen je dan voor advies naar een afdeling TBC-bestrijding.

Er bestaat een vaccinatie (BCG), die werkt na ongeveer 6 weken, de werkingsduur is niet bekend, maar er hoeft later niet opnieuw gevaccineerd te worden. De vaccinatie wordt niet aan gewone reizigers gegeven.

Zie meer in de folder Tuberculose