Gezondheid en zorg

Teken encefalitis

Dit zijn virusinfecties van de hersenen. Deze ziekten worden verspreid door besmette teken. De verschillende afkortingen van de ziekten slaan op de gebieden waar ze voorkomen.

Met FSME besmette teken komen voor in Centraal Europese landen, zoals Oostenrijk en zuidelijk Duitsland en het oostelijk deel van Frankrijk en in de Balkan. In Noordoost Europa gaat het om het zuidelijk deel van Noorwegen, Zweden en Finland, de Baltische landen, Polen, Wit-Rusland de Oekraïne en Rusland. In Nederland komt het virus dus (nog) niet voor. 

De gevaarlijke Russische variant (RSSE) komt voor in Aziatisch deel van Rusland, Kazakstan, Mongolië en het noorden van China en Japan. Het virus komt steeds westelijker voor.

Vaccinatie

Tegen deze virussen bestaat een vaccinatie. Die beschermd tegen beide varianten. Zon vaccinatie raden we aan: 

  • Voor wandel en wild kampeer vakanties in het tekenseizoen (maart tot november) in een hoog risicogebied zoals in natuurgebieden in de Baltische landen en de voormalige Sovjet-Unie. 
  • Voor iemand die werkt of woont in een risicogebied zoals boswachters, houthakkers en jagers.
  • Voor wandelvakanties in hoog risico gebieden van meer dan 4 weken in Centraal- en Noord Europa is een vaccinatie te overwegen. 

Een vaccinatie bestaat uit 3 injecties, de 2e na een maand en de derde na 6 maanden. Na deze 3 vaccinaties is er 3 jaar bescherming. Daarna werken herhaalprikken 5 jaar. Gelukkig is de reiziger al na de eerste 2 injecties beschermd voor zijn vakantie binnen 6 maanden. De derde kan dan na de vakantie gegeven worden.

Iemand die allergisch is voor kippeneiwit kan op deze vaccinatie allergisch reageren.

De vaccinatie kan vanaf 1 jaar gegeven worden.

Lees meer in de folder Tekenencefalitis