Gezondheid en zorg

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës (hondsdolheid), is een virusinfectie van het zenuwstelsel en de hersenen. De ziekte komt bij reizigers zeer zelden voor, maar is 100% dodelijk als er niet snel gehandeld wordt. Daarom is het toch belangrijk een vaccinatie ondanks de kosten serieus te overwegen. Na een verdachte beet of krab is zonder vaccinatie de vakantiereis vrijwel zeker voorbij. Er moet snel een ziekenhuis opgezocht worden waar ze antiserum hebben en dat is vaak uiteindelijk Nederland. De behandeling is ook nog eens erg duur. 

Hondsdolheid komt in de hele wereld voor maar vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Ook in landen als Turkije en Marokko loopt je risico.

Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet zoogdier,zoals hond, kat, aap of vleermuis. Het is niet goed te zien of een dier besmet is. Het is in elk geval verdacht wanneer een dier onrustig of agressief is. Ook is het verdacht als een schuw dier dat niet meer is (dat lijkt juist zo leuk voor een foto).

Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het menselijk lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus hondsdolheid veroorzaken en is genezing niet meer mogelijk.

Actie na een mogelijke besmetting

Onmiddellijke behandeling na een beet, krab of lik van een mogelijk besmet dier is altijd noodzakelijk. De wond moet direct goed worden schoongemaakt met veel water en zeep (minimaal 10 minuten) en daarna ontsmet worden met betadine of alcohol. Zo spoel je zoveel mogelijk rabiësvirus uit de wond. Zoek snel medische hulp, het liefst binnen 24 uur. Een injectie met antiserum (MARIG) in de wond is nodig en een serie extra injecties van het rabiësvaccin. 

Het grote probleem is dat MARIG vrijwel nergens verkrijgbaar is buiten de westerse wereld.

Als je vooraf bent gevaccineerd handel je als boven en moet je ook behandeld worden, maar er is dan geen MARIG meer nodig, alleen nog extra injecties met het rabiës vaccin.  

Vaccinatie

Een serie van 2 vaccinaties wordt gegeven op dag 1 en 7. Een serie van 3 vaccinaties (bij mensen met een afweerstoornis) wordt gegeven op dag 1-7 en de derde op dag 21 tot 28. De vaccinaties geven 2 jaar optimale bescherming. Soms is het verstandig om later een herhalingsprik te nemen, zoals bij reizen met een extra verhoogd risico op besmetting. De antistoffen zijn dan weer 2 jaar optimaal aanwezig.

Lees meer in de folder Rabiës