Gezondheid en zorg

OVER VACCINATIES

Tegen veel ziektes zijn vaccins beschikbaar. Vaccins kunnen voor een lange periode een goede bescherming bieden. Soms is er een serie prikken nodig om optimale bescherming te krijgen.

Je kunt zien welke vaccinaties worden aanbevolen voor een bepaald land. Maak als nodig een afspraak bij een vaccinatiecentrum.

Hoe werken vaccinaties

Om ons te beschermen maakt ons afweersysteem voortdurend afweerstoffen (antistoffen) tegen binnendringers die niet in ons lichaam thuis horen.

De meeste vaccins bevatten unieke "stukjes" van de ziekmakende virussen of bacteriën. Nieuw is dat soms wat genetisch materiaal wordt ingespoten (bijvoorbeeld gekoppeld aan een onschuldig virus) wat er voor zorgt dat die "stukjes" in ons lichaam zelf worden geproduceerd. Om te voorkomen dat je afweer later van alles gaat aanvallen moet dat unieke stukje alleen bij die ziekteverwekker aanwezig zijn.

Ons afweersysteem kent die ingespoten "stukjes" niet en gaat er daarom antistoffen tegen maken. Hoe die gemaakt moeten worden wordt opgeslagen in ons afweergeheugen. Het afweersysteem kan zo later heel snel reageren als de ziekteverwekker met dat unieke "stukje" zelf ons lichaam binnendringt. Door het geheugen is bekend hoe de afweerstoffen gemaakt moeten worden en de binnendringer kan al vernietigd worden voor we er ziek van worden. Dit geheugen blijft voor sommige ziekteverwekkers levenslang bestaan, maar voor anderen moet het na een aantal jaren weer geactiveerd worden door een herhaalprik.

2 soorten vaccins.

  • De meeste vaccins bestaan slechts uit een stukje wand van de bacterie of het virus die de ziekte veroorzaakt. Er wordt dus niets levends ingespoten. Je afweer gaat antistoffen maken tegen dat speciale stukje wand. Zodra je later besmet wordt, vallen de snel aangemaakte antistoffen dat stukje aan en dat is nu de hele bacterie of het hele virus.
  • Soms lukt het niet zo'n uniek stukje wand bij een virus te isoleren. Dan moet die helaas in zijn geheel worden ingespoten. Om dan niet ziek te worden, wordt het virus eerst verzwakt. Dit heet een levend vaccin. Heb je een ernstig verzwakte afweer door een chronische ziekte of weerstand onderdrukkunde medicijnen dan kun je ook van een verzwakt virus ziek worden. Deze vaccinaties worden daarom aan deze groep reizigers niet gegeven. Voorbeelden van levende vaccins zijn de BMR en de Gele koorts prik.

Bijwerkingen, vaccinatie gevaarlijk?

Over het algemeen hebben vaccins weinig bijwerkingen. Klachten die kunnen ontstaan zijn:

  • Pijn op de plaats van de prik, kan enkele dagen duren 
  • Een licht grieperig gevoel na een week bij de gele koorts vaccinatie
  • Uiterst zelden is er sprake van een allergische reactie, dit is soms ernstig. De reizigersadviseur zal je dan direct tegen medicatie toedienen. Het is erg belangrijk dat je eerdere allergische reacties aan ons doorgeeft.

Uit principe tegen

Er blijft een groep mensen bestaan die op religieuze of principiële gronden vaccinaties afwijst. Door allerlei, inmiddels wetenschappelijk weerlegde, informatie op het internet blijft dit steeds een discussiepunt. In discussies tussen voor en tegenstanders blijken argumenten geen doorslaggevende rol te spelen. Je kunt altijd beweren dat de andere partij beïnvloed is door kwakzalvers of door kapitalistische grootmachten die uit zijn op winst.

Sta er toch even bij stil dat voor vaccinaties bij reizen de omstandigheden heel anders zijn dan bij een verblijf in Nederland. Hier worden personen die niet gevaccineerd zijn beschermd door de 95% van de mensen die wel gevaccineerd zijn. Die zorgen er voor dat gevaarlijke ziekten nauwelijks meer voorkomen. In de tropen zijn die gevaccineerden er niet en is ook een super gezond lichaam kwetsbaar voor ernstige ziekten.