Gezondheid en zorg

Meningitis

Meningitis is een ontsteking van de beschermende vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. De besmetting gaat via direct contact, zoals niesen, hoesten en zoenen. Voor reizigers is de ziekte van belang in Afrika beneden de Sahara (van Senegal tot Ethiopië). Er komen daar in het droge seizoen (november tot juni) vaak epidemieën voor. De vaccinatie is verplicht voor pelgrims die naar Mekka gaan.

Vaccinatie

Een vaccinatie tegen meningitis is soms nodig als u lange tijd naar landen gaat met een hoog risico. 

Bij vakantiereizen korter dan 6 weken is er geen vaccinatie nodig. Langere reizen waarbij iemand intensief contact met de plaatselijke bevolking heeft kan wel een reden zijn te vaccineren. 

Voor een bedevaart naar Mekka is een vaccinatie verplicht gesteld voor iedereen ouder dan 2 jaar en die moet minstens 10 dagen voor de reis gegeven zijn en is 5 jaar geldig.

In Nederland worden alle kinderen sinds 2002 ingeënt tegen Meningitis C, een van de verwekkers die vooral in Europa voorkomt. In Afrika komen andere types voor.

Beschermingsduur

De vaccinatie tegen de Neisseria soorten A, C, W135 en Y voor reizigers (Merken: Nimenrix of Menveo) bestaat uit 1 injectie en de beschermingsduur is 5 jaar. Voor kinderen jonger dan 1 jaar gelden andere adviezen.

Lees meer in de folder Meningitis