Gezondheid en zorg

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. Dit virus wordt overgedragen via besmet bloed of onveilig seksueel contact (b.v. zonder condoom). Het virus zit in bloed, sperma, vaginaal vocht en bloederig speeksel.

In landen waar de hygiënische omstandigheden slecht zijn, wordt hepatitis B ook door niet steriele handelingen overgedragen. Dit kan gebeuren bij de tandarts, bij het laten zetten van tatoeages of piercings, bij medische handelingen, acupunctuur en door gebruikte scheermesjes bij de kapper. 

Vaccinatie

Je kunt je levenslang beschermen tegen deze ziekte door 3 hepatitis B vaccinaties. Deze worden gegeven 1 en 6 maanden na een eerste injectie. In nood is er een versneld schema om toch enigszins beschermd op reis te gaan. 

Kinderen onder de 16 jaar hebben slechts 2 vaccinaties nodig, de tweede 6 maanden na de eerste. Ook dan ben je levenslang beschermd. 

Naast hepatitis B is er ook nog de minder vaak voorkomende hepatitis E en er is ook HIV. Deze ziekten zijn op de zelfde manier besmettelijk. Daarom blijft het altijd raadzaam om de adviezen tegen besmetting ook op te volgen als je tegen hepatitis B beschermd bent. 

Hepatitis AB vaccinatie

Omdat er een vaccinatie is die zowel tegen hepatitis A als B beschermt is die aan te bevelen als u voor zowel een hepatitis A als een B vaccinatie in aanmerking komt. Ook deze combinatie bestaat uit 3 injecties. Bent u al beschermd tegen hepatitis A dan krijgt u uiteraard alleen 3 vaccinaties tegen hepatitis B.

Overigens hebben kinderen onder de 16 jaar ook in dit geval slechts 2 vaccinaties nodig.

De hepatitis B vaccinatie werkt levenslang, de hepatitis A 25 jaar.

Lees meer in de folder Hepatitis B