Gezondheid en zorg

Hepatitis A

Hepatitis A of besmettelijke geelzucht is een infectieziekte van de lever. Het is een erg vervelende ziekte om te krijgen. Daarom wordt een vaccinatie aan reizigers naar alle bestemmingen behalve in Europa, Noord Amerika en Australië aanbevolen.

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door besmet drinkwater en voedsel. Rauwe groenten, fruit en salades kunnen met besmet water gewassen zijn.

Preventie

Omdat een hepatitis A besmetting niet helemaal te voorkomen is adviseren we iedereen van 5 jaar en ouder zich te laten inenten voor een reis naar een risicoland. Jongere kinderen maken de ziekte door zonder zelf veel klachten te krijgen. Ze kunnen eenmaal thuis wel besmettelijk zijn voor anderen. We adviseren een vaccinatie als ze op een kinderdagverblijf of op school zitten.

Vaccinatie

Het zijn 2 injecties. De eerste werkt vrijwel direct en is een jaar werkzaam. Een tweede vaccinatie na minimaal 6 maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. De tweede vaccinatie werkt ook goed als die pas na langere tijd gegeven wordt. Er is ook een vaccinatie mogelijk tegen hepatitis A en B samen. 

Lees meer in de folder Hepatitis A