Gezondheid en zorg

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die overgebracht wordt door een mug. De mug steekt overdag. Van de mensen die besmet raken sterft ongeveer 30%. Een vaccinatie beschermd 100% en is in sommige landen verplicht. De vaccinatie is van belang voor reizigers naar grote delen van Afrika en Zuid Amerika.

Een vaccinatie biedt een zeer goede bescherming tegen de gele koorts. Het vaccin bestaat uit verzwakte levende virussen.

De vaccinatie mag niet gegeven worden aan:

  • Kinderen jonger dan 6 maanden. Tussen 6 en 9 maanden vaccineren we alleen bij reizen naar een gebied met een hoog risico.
  • Personen met een ernstige allergie voor kippeneieren. 
  • Personen die geen of een slecht werkende thymus (zwezerik) hebben.
  • Bij zwangeren en mensen met een verminderde afweer moeten de voor en de nadelen van vaccineren tegen elkaar worden afgewogen. Zwangeren wordt overigens uitdrukkelijk ontraden naar een gele koorts gebied te reizen als ze niet gevaccineerd zijn.
  • Personen boven de 60 jaar hebben meer kans op bijwerkingen als ze het vaccin voor de eerste keer krijgen. Afhankelijk van de bestemming zal dan gekeken worden of de voordelen van het vaccineren opwegen tegen de risico’s.

De vaccinatie bestaat uit 1 injectie en geeft bij gezonde mensen een levenslange bescherming. Er zijn heel soms redenen de vaccinatie te herhalen als de vaccinatie langer dan 10 jaar geleden is gegeven. De reizigersadviseur kan hierover een oordeel vellen. Het vaccin werkt na 10 dagen. Het moet met een officieel stempel in je gele boekje worden gezet.

Zoals steeds is het ook hier belangrijk zo veel mogelijk muggensteken te voorkomen. Deze maatregelen zijn de zelfde als gelden bij Malaria, maar de besmette muggen steken hier ook overdag. 

Zie hiervoor de folders over “Insectenwerende middelen” en “Het Muskietennet”.

Lees meer in de folder Gele koorts